December 3, 2024

Günümüzde en çok dile getirilen cilt problemlerinden biri lekeler. Bu lekeler gelecekte daha büyük cilt problemlerine neden olabilir. İster güneş, yaşlılık, gebelik ve hormon tedavisi, doğum kontrol hapları, ne olursa olsun cilt yamaları oldukça yaygındır ve bazen de rahatsız edicidir. Lekeler sadece beyaz tende görülmez. Ozon tabakasına hasarın artması morötesi ışınlara daha fazla maruz kalmaya neden olur. Bu nedenle, güneş lekeleri oluşur veya varolan noktaların renkleri koyulaşır. Koyu ten de riski altındadır. Açık kahverengiden koyu kahverengiye değişen ve ilerleyici yaşla daha yaygın olan lekeler cildin en batık bölgeleridir. Onlarla başa çıkmada ilk adım, sorunun kökünü elde etmektir. Hiperpigmentasyonun sebebini bulun ve buna göre önlemler alın.

Güneş lekesi (melasma) nedir?
Tıptaki yaygın melasma olarak adlandırılan güneş lekeleri genellikle kahverengi lekeler yüzdesi olarak görülür. 20 yaşından sonra ortaya çıkan bu sorun, kadınlarda daha fazla görülmektedir. Yüz bölgesinde genellikle iki yönlü simetriktir. Güneşlenme, güneş ışınlarının yükselmesi, hamilelik ve hormon terapisi, doğum kontrol hapları güneş lekelerini tetiklediğinde alın, yanak, burun ve üst dudak gibi yüz bölgelerinde daha belirgindir. Bu lekelerin rengi yaz aylarında kış aylarında açılabilir, ancak bazı lekeler bütün bir yıl boyunca karanlık kalabilir.

İki tip güneş lekesinde, derin ve yüzeysel, yüzeyel lekelerin tedavisi daha kolaydır ve derin lekeler daha zordur. En belirgin olan; Derin ve yüzeysel lekelerin bir arada bulunduğu bir leke türü. Esmer ve buğday derisinde, beyaz lekede beyaz lekenin görülme olasılığı daha yüksektir; beyaz deride ise güneş lekesi görülebilir.

Bu neden oluyor?
Ciltte güneş lekesini oluşturan her yerde aynı sayıda renk hücresi vardır. Bu bölgelerde renk hücreleri daha fazla çalışır ve renk üretimi daha fazladır. Bu nedenle, güneş lekeli alan derinin diğer bölgelerinden daha koyu görünüyor. Stres esnasında salgılanan hormonlar renk hücrelerini tetiklediği için melazmanın kozayla bağlantılı olabileceği de düşünülür. Hormonal nedenler başka bir faktördür. Gebeliklerde doğum kontrol hapları, hormon tedavisi gören insanlarda güneş kremi oluşabilir. Hormonlar renk hücrelerini tetikleyebilir.

Leke en çok nerede oluşur?
Cildin en hassas olduğu alanlar, güneşe temas eden alanlar ve kimyasal maddeler; Lekeler, bazı hastalıklar ve yaş ilerlemesi ile vücudun her yerinde görülebilir. Eller çoğunlukla güneşe ve kimyasallara maruz kalırken, yüz ve boyun derisi güneşle olan yüksek temastan dolayı güneş ışığına en çok maruz kalır.

Güneş noktası olmak için değil mi?
Güneş lekesinden şikayet edenler, yaz aylarında, kış aylarında, her 4 saatte bir, en az 30 faktörlü güneş koruma ürünleri kullanmalıdır. Ek olarak, güneş kremi kullanırken bile, çok fazla doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı, gölgede kalmaya dikkat etmemeli, şapka ve gözlük takılmalıdır. Temel temelinde dökümhane temelini veya tozunu kullanabilirler. Bu kapaklarda güneş kremi olması gerekir. Böylece her iki leke de kapanır ve tedavi desteklenir.

* Her yaşta, uygun koruyucu faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır.
* Güneş ve solaryum ile bronzlaşmaya çalışırken deride kontrolsüz yanmalar olmamalıdır.
* Islak alkollü mendiller, kremler, deodorantlar ve kozmetik amaçlı kullanılan tabaklama kremleri gibi ürünler özellikle de güneşe maruz kaldıklarında derideki lekelere neden olur.
* Yüz, koltukaltı ve kasık bölgesi gibi cildin ince olduğu bölgelere uygulanan balmumu, lazer epilasyon, cilt bakımı ve soyulma işlemlerinden sonra güneş yanığı, kimyasal ve mekanik travmadan dikkatle korunmalıdır.
* Sivilce, akne izi lekenin nedeni gelecekte güzel bir tedavidir.
* Gebelik dönemindeki gebelik yüzdesi, özellikle hormonal haldeki değişiklikler güneş ile etkileşimden sonra ortaya çıktığı için, bu dönemde özellikle dikkatle güneşten korunmalıdır.
»Cildin nemlendirilmesi her yaş ve mevsim için doğru yapılmalıdır. Yüzün, décolleté’nin ve elle temizlenen cilt bölgelerinin dikkatli bakımları hem boyamayı hem de bu alanların hızlı aşınmasını durduracaktır.
Güneş lekeleri nasıl tedavi edilir?
* İşlem öncesi lekenin derinliğini belirlemek çok önemlidir. Güneş lekesi tedavisi, leke yeni başlamıştı, tedaviden daha iyi bir yanıt olduğu doğrudur. Lekenin ne kadar uzun sürececeği de tedavinin süresi uzar.
* Dayanıklılığın gelişine neden olup olmadığı araştırılmalı ve cilt buna göre arıtılmalıdır. Buna dikkat etmezseniz, varolan lekenin, ele alınsa bile yenilenebileceğini unutmamak gerekir.
* Akut olarak adlandırılan deride yeni ortaya çıkan bir hastalık bildirimi (yanık, kızarıklık, pruritus, pul pullaşma, vb.) Varsa bu şikayetlerin tedavisi yapılmalıdır.
* Lekenin durumuna göre bir tedavi yöntemi belirlenmeli ve hastalar tedavi edilmelidir.
* Leke muamelesinden sonra gerekli bakım ve koruma yapılmalıdır. Günlük olarak en az 30 esansiyel güneş koruyucu krem ​​kullanılmalıdır.

Leke tedavisinde kullanılan yöntemler
Güneş ışını tedavisinde kullanılan leke kremleri, oral antioksidan hapları, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilir. Cilt lekeleri için lazer tedavileri, leke çıkarıcı kremler, kimyasal soyma, mezoterapi gibi yöntemler de vardır.

Mezoterapi
Mezoterapi, ciltteki güneş lekeleri için kullanılan ve c vitaminleri, glütasyon, transeksamik asit, piridik asit ve somon gibi antioksidan ciltlerin altına enjekte edilen bir uygulamadır. Daha etkili bir sonuç elde etmek için diğer yöntemler kullanılabilir. Güneş ışınlarının tedavisinde kullanılan lazerler renkli hücrelerin (melanositler) soyulması veya yok edilmesi ile etkilidir.

Lekelerde kimyasal soyma
Pek çok farklı kimyasal soyma uygulaması vardır. Kullanılan soyma ürünleri, pigment üreten hücrelerin pigment sentezini bastırarak, kollajen sentezini ve hücre yenilenmesini arttırarak pigment tedavisinde etkilidir. Kullanılan ürüne göre soyma aralığı 7 ila 20 gün arasında değişir. Oturum sayısı, tedaviye ve cilt reaksiyonuna bağlı olarak 2 ila 6 seans arasında değişebilir. İşlem sırasında hafif bir yanma ve batma meydana gelebilir. Bu nedenle yerel soğutma uygulanmaktadır. Normal günlük yaşam sürecin ardından da devam eder. Düzenli oturumların bir sonucu olarak ince çizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir. Ciltteki kahverengi lekeler, yani pigment düzensizlikleri giderilebilir. Sivilce izleri iyileşebilir.

Lazer lekesi tedavisi
Lazer lekesinin tedavisinde, renk maddesini etkileyen lazerler ve cildi soyma ve yenileyen lazerler kullanılır. Leke muamelesi için en güvenilir ve en yaygın kullanılan cihaz “Q-anahtarlı Nd: YAG lazer” dir. 1064 nm’de ışık yayan ve nanosaniye gibi kısa sürede yayılım yapan lazerler Çok kısa sürede lazerler Renk hücrelerinde renk materyali çıkartarak etkili olur.Keşfedilen kısa sürede atış yapılırsa sadece renk hasar görür ve çevreleyen hücreler üzerinde herhangi bir etki yaratmaz.Bu nedenle cilde zarar vermeden ve deriye zarar vermeden tedavi uygulanabilir. Bu gibi lazerler de cilt yenilenmesini sağlayabilir.

Lazer lekesi tedavisinde, lekelere lazer ışınları gönderilir ve lekelerin altındaki tabaka üzerinde etkili olan ışınlar, yani asıl problem derideki lekeleri yok eder veya renkleri deri rengine eşittir. Özel lazer cihazlarıyla uzman tarafından yapılan bu işlemler, lekeler üzerinde çok etkilidir.
Blotlar nedir?

Melasma
doğum lekesi
Güneş lekeleri
Yaşlılık lekeleri
Konjenital lekeler
Çiller
Şarap lekesi
Deri benleri (etsiz ben)

Lekelerin oluşum nedenleri nelerdir?

Yaşlanma ve zaman etkisi
Hormonal yatkınlık
Doğumlar
Gebelik
Güneşin zararlı etkileri
İlaç tedavileri
Yanlış kozmetik ürün kullanımı vb.

Lazer lekesi tedavisi için hangi alanlar kullanılabilir?

Leke muamelesi, lekelerin bulunduğu neredeyse tüm alanlara uygulanabilir.

El (özellikle en sıkıcı yaşlanma lekelerinin bulunduğu alan).
Yüz (aln, yanaklar, çene, burun, yanak ve çevre …)
Açığa vurmak
Boyun
Kulplar
Bacaklar
Göbek
Göğüs
Kalça
Basen

Oturum Bilgisi

Oturum Sayısı

Bu işlemler, spot karanlığa ve spot derinliğine göre kategorize edilir. Genel olarak, 2 oturum alt limit olarak tanımlanır. 2 oturumdan sonra oturum lekenin durumuna göre devam ettirilir veya sonlandırılır.
Oturum Süresi

Bu oturumlar çok uzun değil. Lazer çekimleri bireysel lekelin üzerinde yapılır ve genellikle bir oturum 15-20 dakika sürer.
Oturum Aralıkları

Oturumlar ayda bir yapılır. Özel durumlarda bu, daha kısa veya daha uzun olabilir.
İşlemden sonra ne yapılması gerekiyor?

Bundan sonra, yorgun cilt korunmalı ve tahriş edilmemelidir.

Güneş kremi uygulanmalı ve tedavi bölgesi yıkanmamalıdır. Buna ek olarak, yüz bölgesindeki leke tedavisinden 3 gün sonra makyaj yapmak uygun değildir.
İşlemler acı verir mi?

Bir acı duygusu hissedilir, bu nedenle bir süre önce (uygulama öncesi yaklaşık 15 dakika önce) tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi uygulanır.
Lazer İşareti İz bırakıyor mu?

Lekeleri tedavi ederken bu tedaviler başka kalıcı zarara neden olmaz. Tedaviden sonra ortaya çıkan geçici yan etkiler cilt yorgunluğunun bir sonucu olarak görülür. Bu etki kızarma, çok hafif şişme olabilir. Gün boyunca diğerlerine bağlı olarak hafif geçer.
İşlem ne zaman etkilenir?

Leke muamelesi aslında lazer ışınları dermise gönderildiğinde başlar. Dermis lekelerinin alt yapıları düzeltildiğinde cilt üzerindeki olumlu etki oturumların tamamlanmasından kaynaklanmaktadır. Oturumların sonuna kadar daha estetik bir görünüm oluşturduğu lekelerin tam bir şekilde büyütülmesi bir ay içinde bitmiştir.
Bu Kalıcı Çözüm Yöneticisi mi?

Lazer spot muamele hem kalıcı hem de kalıcı değildir. Dolayısıyla, kişinin hormonal yatkınlığı leke oluşumu için uygunsa ve güneş ışığından korunmak için dikkatli değilse lekeler tekrarlanabilir. Kişi hormonal olarak değişime yatkınlığa sahipse ve korumak için özen gösterilirse lekeler tekrarlanmayabilir.

Leke işlemi doğrudan uygulanan lekeler için durum böyle. Lekee ile daha önce tedavi edilmemiş ve lekelenmemiş alanlarda yeni lekeler oluşabilir. (Lekelerin doğal olarak oluşmasından dolayı)
Lekenin oluşumu için önlenebilir mi?

Tabii ki. Düzenli cilt bakımı, hassas ve kaliteli bakım ürünleri, kozmetik ürünler kullanmak, cildi temiz tutmak ve daima güneşi korumak sonraki lekelerin önlemidir. Konjenital lekelerin zaten bir önlemi yoktur, ancak rahatsız edici ve istenmeyen lekelerin çözümü lazerdir.